Mi jut eszébe az átlag magyar embernek először a sóról? Hát az evés, ugyebár! De annak, akinek sóbarlang van az alagsorában, egészen más dolgok ugranak be. És még én is meglepődtem, mikor utána olvastam, mennyire sokrétűen használható az egészségmegőrzésben a só. Most a teljesség igénye nélkül felsorolok néhány módszert, ami egyszerű, olcsó, és otthon is bátran alkalmazható.

Mindennek az alapja a sóoldat, melyet az alábbiak szerint készítsünk el: tegyünk 10 dkg Himalája sót (lehet kristály, vagy finomra őrölt) egy üvegbe, és töltsük fel 3 dl tisztított vízzel, vagy forrásvízzel. A feltöltés után kb. 3/4 óra múlva egy telített 26 %-os sóoldatot kapunk. A sóoldat egy teljesen steril oldat, sem gombák, sem csírák, sem baktériumok nem élnek meg benne, így nem is romlik meg.

Ivókúra
Minden reggel, étkezés előtt, igyunk 1 pohár vizet, és adjunk hozzá egy teáskanállal az eredeti himalájai kristály sóból készült oldatból.
Az éhgyomorra megivott oldat segíti az éjszaka kiválasztott és felgyülemlett salakanyagok kiürülését, így minden napot “tiszta lappal” kezdhetünk, ami megkönnyíti szervezetünk optimális működését. Az ivókúra során nem a mennyiség, hanem a rendszeresség és a kristálysó minősége a fontos a pozitív hatás eléréséhez! (Az 1 teáskanálnyi sóoldat bőven elegendő egy napra, de ezt folyamatosan, hónapokon keresztül kell innunk, akár életünk végéig.) Gyerekeknél és csecsemőknél elég néhány csepp a sóoldatból.

Az ivókúra jótékony hatással van: Az öngyógyító erők aktiválása, anyagcserezavarok, emésztési problémák, mozgásszervi megbetegedések, vese és hólyag megbetegedések, bőrbetegségek, allergia, szív és keringési panaszok, alvászavar, koncentrációs zavarok, stressz esetén.

Orröblítés sóoldattal: a vártnál sokkal kevésbé kellemetlen, és hosszú távú használata sem károsítja a nyálkahártyát, az orrcseppekkel ellentétben. Az öblítést 1%-os langyos sóoldattal végezzük (2,5 dl langyos vízbe tegyünk 10 ml 26%-os sóoldatot), ez megegyezik a testnedveink koncentrációjával, ezért egyáltalán nem csíp. A mosdó fölött kissé előre és oldalra hajolva a felül lévő orrnyílásba lassan öntsünk be egy adag sóoldatot egy cseppentő segítségével, majd engedjük kifolyni a másik orrlyukon. Ha a szánk közben kissé nyitva van, és azon át lélegzünk, akkor a sóoldat nem folyik le a garatba. Ismételjük meg a másik orrnyílásban is, majd még néhányszor mindkettőben. Rendszeres használata segít a nátha, arc- és homloküreg gyulladás, felső légutak akut megbetegedése, vagy allergia esetén.

Párologtatás: ha nagyobb sókristályokból készítünk 26%-os, telített sóoldatot, akkor ennek állandó párologtatása (szobahőmérsékleten, elektromos ráhatás nélkül) megemeli a relatív páratartalmat, melyben elemi szinten találhatóak természetes ásványi anyagok. Ezzel segíthetjük a légzőszervek öntisztulását, ráadásul a párolgás közben az üveg tál falán kicsapódó sókristály gyönyörű látvány!

Sófürdő: a Himalája kristály sóból készített 30 perces sófürdő salaktalanító hatású, emellett nagyon jó bőrproblémák (ekcéma, pikkelysömör, száraz bőr) kezelésére. Engedjünk a kád aljába forró vizet, ebben oldjunk fel 1 kg Himalája sót, majd engedjük teli meleg vízzel.
Ilyenkor ne használjunk habfürdőt, sampont, szappant, és fürdés után ne öblítsük le bőrünkről a vizet, csak itassuk le törülközővel, majd pihenjünk fél órát. A sófürdőt követően a bőr nem szárad ki, ugyanis a bőr külső szarurétegében megkötődik a víz, a bőr természetes védőrétege is megmarad. Keringési – és szívbetegségben szenvedőknek nem ajánlott a sófürdő!

Gargalizálás sóoldattal: A legmakacsabb torokfájást is meggyógyítja 2-3 nap alatt, megakadályozza a vírusok és baktériumok szaporodását, és segít a szájüreg sav-bázis egyensúlyának helyreállításában. Gargalizáláshoz lehetőleg telített (26%-os) sóoldatot használjunk. Ha túl erősnek, marónak érezzük, hígítsuk kicsit, de próbáljunk minél töményebb sóoldatot használni. Naponta legalább kétszer, de inkább többször alkalmazzuk.

Száj- és foghigiénia: mossuk a fogunkat 26%-os sóoldattal, majd öblögessünk vele 1-2 percen keresztül úgy, hogy közben a sóoldatot átpréseljük a fogak között. A természetes kristály sóból készült sóoldat semlegesíti a száj flóráját, így megakadályozza a száj és a fogak megbetegedéseit. A só megakadályozza a fogkőképződést, és a szuvasodást, képes a fogkő eltávolítására, és a fogíny regenerálására. A telített sóoldattal való öblögetés meggátolja a szájüregbe került vírusok elszaporodását, amik így nem juthatnak le az emésztőrendszerbe, és nem alakulhat ki a megbetegedés.

Alkalmazása hasznos lehet: fogínygyulladás, afta, fogkő, fogínyvérzés, torok- és mandulagyulladás, savas szájflóra esetén.

Arcápolás: használjunk telített sóoldatot arclemosáshoz, ez szabályozza a bőr kémhatását, méregtelenítő hatása miatt pedig zsíros, pattanásos bőrre különösen ajánlott.
Sószappan rendszeres használatával is elérhetjük ugyanezt a hatást.

Borogatás: alkalmazzunk Himalája kristálysó borogatást reumatikus és ízületi fájdalmak csökkentésére, végtagfájdalom esetén. Sóoldattal nedvesítsünk be egy ruhadarabot, és ezzel borogassuk a fájó testrészt. A borogatás lehet meleg, vagy hideg!

Meleg pakolás: a Himalája kristálysó alkalmas fülfájás, arc- és homloküreg gyulladás kezelésére.  Helyezzünk Himalája kristály só granulátumot egy textilzacskóba, és melegítsük fel a fűtőtesten, vagy 50 fokos sütőben. Helyezzük a meleg zacskót az arcra, fülre, vagy a homlokra. Miközben a só lehűl, érezhető enyhülés következik be.
A meleg pakolás alkalmazható máj méregtelenítésre, vesepanaszok esetén, hólyag problémákra! A Kuckó Sóbarlangban kapható sópárna is használható erre a célra.

Mire figyeljünk, ha kipróbáljuk az otthoni sóterápiát? Nagyon elrontani nem lehet, de mindig válasszunk jó minőségű sót, hiszen a hagyományos konyhasó tartalmazhat csomósodás gátlót, valamint egyéb szennyeződéseket, ezért érdemes a kicsit drágább, de megbízhatóbb Himalája sót választani.