Ha feltennék nekem a kérdést, hogy kinek ajánlom a sóbarlangot, csak azt tudnám mondani: mindenkinek! De sajnos a „mindenki” nem túl jó célcsoport, így mégis kicsit le kell szűkítenem a kört, és meghatározni, ki is az ideális sóbarlangozó?

Nos, egy dolog, hogy nekem ki az ideális, ezt elég könnyen össze tudom szedni (bérletet vesz, rendszeresen jár, ír a vendégkönyvbe, ajánl minket másoknak, és még vásárol is a sótermékekből, hogy otthon is gyógyulhasson a család), de persze a vendégnek kicsit más szempontjaik vannak. 🙂

Igazából leginkább azok járnak hozzánk, akik már régóta küszködnek valamilyen légúti betegséggel, sőt inkább a gyereküket hozzák, és elegük van a visszatérő megfázásokból, az átvirrasztott éjszakákból, a fuldokló köhögésből, és a több doboz beszedett antibiotikumból.

Ilyenkor mindig kihangsúlyozom, hogy egy alkalomtól ne várjanak csodát, egy komoly betegségből csak rendszeres kezeléssel lehet kilábalni. Arra viszont garanciát vállalok, hogy ha két hét alatt végigjárják a tíz alkalmat, rohamosan javul majd az állapotuk.

Persze a legjobban akkor hat a só, ha megelőzésnek használjuk, és szinte észre sem vesszük, csak azt, hogy nem esünk egyik betegségből a másikba, vagy hogy sokkal kevesebbet költünk gyógyszerre, mint máskor.

Sokan kérdezik, hogy lehet-e kisbabát hozni a sószobába? A válaszom igen, ugyanis nálunk nem befúvásos technológia van, így még minimális esély sincs a befulladásra. A hőmérséklet 20-21 fok között van télen-nyáron, ennek megfelelően kell öltözni, ennél melegebb már kevésbé lenne hatásos.

A másik gyakori kérdés, hogy fertőző betegek jöhetnek-e? Lehet, hogy furcsán hangzik, de a sós közeg megakadályozza a vírusok, baktériumok terjedését, így itt nincs fertőzésveszély. Ennek ellenére nem szoktuk összeengedni a fertőző betegeket más sóbarlangozókkal, és minden alkalom után szellőztetünk.

Tévhit az is, hogy az asztmások rosszul reagálnak a sóterápiára. Egyes asztma típusoknál előfordulhat, hogy a befúvásos sószobában felerősödnek a panaszok, de ezért ott mindig fokozatosan növelik az időt, másrészt ez a „hagyományos” sószobában nem fordulhat elő, itt nem olyan intenzíven lélegzik be a sót.

Akkor ki az, aki tényleg nem veheti igénybe a sószobát? Egyedül a lázas betegeknek nem ajánlott, ilyenkor mindig kérem, hogy várjanak 1-2 napot, és utána kezdjék el a kúrát, mert a láz  enyhén megemelkedhet a sóterápia hatására.

Összefoglalva tehát nincs sok ember, akinek ne ajánlanám a sót, de leglátványosabb javulást mindig a gyerekeknél érünk el, ha még időben elhozzák őket, és ezzel megspórolhatják az erős gyógyszerezést és a több heti hiányzást. Ilyen esetben könnyen válhatnak a vendégek számomra is ideális sóbarlangozókká, hiszen ha elégedettek, ezt elmondják másoknak is, visszatérnek hozzánk, és szívesen veszik a tanácsaimat is.

Ha úgy érzed, hogy illik rád a fentiekből valamelyik leírás, kérj időpontot a 30/641-4253-as számon!

Íme egy példa a FB oldalunkra írt bejegyzésekből:
„Rozinám a hét elején még felsőlégúti betegségtől szenvedett. Azonban a szokásos két hét helyett, öt nap alatt gyógyult meg. Mit csináltunk? Öt nap alatt felhasználtunk egy Kuckó bérletet, a sóbarlangban. Mellesleg nekem pedig elmúlt az allergiám, ami másfél hónapja kínzott. Köszönjük Kuckó Sóbarlang!”

4 + 13 =